How can we help?

5 korakov za spomladansko čiščenje vzmetnice

Spomladansko čiščenje je odlična priložnost, da poskrbimo za čistočo in svežino v našem domu. Medtem, ko se osredotočamo le na čiščenje tal, pohištva in oken, pa pogosto pozabljamo na enega izmed najpomembnejših delov našega doma - vzmetnico.
Ne le, da lahko umazane vzmetnice povzročajo alergije in dihalne težave, temveč lahko tudi skrivajo bakterije, pršice in druge nevarnosti za naše zdravje.

1. Pomembno je redno menjavanje posteljnine 
Redno menjavanje posteljnine je prvi od ukrepov, ki vam bo zagotavljal mirnejši in bolj zdrav spanec. Če imate posteljni nadvložek - ga odstranite, da boste lahko očistili vzmetnico. V kolikor ga še nimate vam njegov nakup toplo priporočamo, saj nadvložek ščiti vaše ležišče in mu podaljšuje življenjsko dobo. Odlično izbiro posteljnih vložkov najdete tukaj.

2.  Vzmetnico najprej v celoti posesajte
Uporabimo sesalnik z nastavkom za oblazinjeno pohištvo. Pri sesanje bodite pozorni na šive in robove vzmetnice, saj se tam navadno nabere največ pršic in prahu. Dosledno sesanje 2 - 3 x na leto, ohranja vzmetnico dalj časa svežo in preprečuje nalaganje nečistoč.

3. S sodo bikarbono nad neprijetnimi vonjavami in vlago na ležišču
Za učinkovito in okolju prijazno čiščenje vzmetnice uporabite naravna čistila, kot je naprimer soda bikarbona. Potresite jo po vrhu vzmetnice in jo pustite učinkovati nekaj ur. Soda bikarbona bo iz vzmetnice odstranila neprijetne vonjave, hkrati pa bo razrahljala umazanijo. Dodate ji lahko nekaj kapljic eteričnega olja, najboljše sivkinega, ki pomirja.

4. Sledi ponovno sesanje vzmetnice
Sodo bikarbono enostavno odstranimo s ponovnim sesanjem.

5. Nad prah in pršice s sončno svetlobo
Na koncu sobo prezračite, odprite okna in odgrnite zavese: naj na vzmetnico posije sonce. S tem boste poskrbeli za večjo svežino in bolj zdravo spalno okolje. Da se v vzmetnici ne bi nabirala vlaga in plesen jo vsake pol leta obrnite. S tem se lahko izognete nastanku uležanin in izboklin, ki so posledica dolgotrajnega ležanja. Pozorni bodite na tip vzmetnice saj imajo nekatere letno in zimsko stran.

Čiščenje vzmetnice ni le koristno za naše zdravje, temveč tudi za naš spanec. S čisto vzmetnico bomo zagotovili, da bomo lahko uživali v prijetnem spancu. Verjetno se sprašujete tudi, kdaj bi bilo potrebno vzmetnico zamenjati. Če je vaša vzmetnica stara med osem in deset let vam svetujemo, da jo zamenjate. Cenovno ugodne in kvalitetne vzmetnice najdete tukaj.