How can we help?

Posteljno pregrinjalo za okrasitev spalnice

Za vaše ležišče obstajata dve obliki posteljnine s katero, ste pokriti med spanjem. Izbirate lahko med posteljnim pregrinjalom in odejo, ki se jo obleče v prevleko. Vsaka od njiju vam ponudi drugačno izkušnjo udobja med spanjem. 

Posteljno pregrinjalo je zaradi ene plasti nekoliko hladnejše in ne nudi tako dobre toplotne izolacije za zimske mesece. Nasprotno pa je odlična izbira za toplejše noči, ko na sebi potrebujete le nekaj tankega, da vas čez noč ko se vaše telo umiri in ohladi nebi zazeblo. Tako se boste tudi manj znojili, ker bi vas odeja preveč ogrela. Kljub temu vam bo prav prišla tudi pozimi kot dodaten toploten vir, saj jo položite nad odejo. Pravilna regulacija temperature med spanjem je namreč pomembna tudi za kvaliteto spanca, da se zjutraj zbudite spočiti. 

Nekateri imate radi na sebi čim manj plasti zato bo posteljno pregrinjalo kot naročeno za vas. Pod njim ni potrebno, da imate rjuho razen v primeru, da to želite. Spet drugi imate raje občutek mehkobe polnil v odejah in teže, ki vas pomirja. Vam bo bolj ustrezala uporaba odeje. Pregrinjalo je večinoma iz težjega materiala in se ga uporablja direktno nad vzmetnico ali nad rjuho, če slednjo uporabljate. 

Prvotno so se postelje prekrivale s pregrinjalom medtem ko niso bile v uporabi, da se je preprečevalo nabiranje umazanije in prahu. Dandanes pa so posteljna pregrinjala estetsko zelo napredovala, ravno tako materiali iz katerih se jih izdeluje, zato velikokrat služijo kot edino pokrivalo na postelji. Kot omenjeno imajo pregrinjala tudi estetsko funkcijo saj lahko izbirate med različnimi materiali in dizajni. Ležišče, ki je prekrito s posteljnim pregrinjalom izgleda urejeno in elegantno. Izbirate lahko med različnimi stili vzorcev, slik in barv in tako svoji spalnici dodate želen pridih. Če jo želite poživiti izberete vzorčaste, pisane barve. Če želite bolj elegantnejši videz malo bolj stroge in bolj enobarvne vzorce, za nevpadljiv vtis pa čimbolj nevtralne, nežne, svetle barve.

Po dolžini posteljno pregrinjalo največkrat sega prav do tal, kot je trenutno moderno in s tem zmanjšuje kopičenje prahu tudi pod posteljo. Poleg tega je v primerjavi z odejo enostavnejše za vzdrževanje, saj se pere v pralnem stroju in hitreje posuši. Dobro je, da izberete material, ki je odporen na madeže in si tako zagotovite, da bo vaše pregrinjalo dolgo uporabno. Greste lahko še korak dlje in poiščete vodoodpornega, če obstaja verjetnost, da boste po postelji kaj polili. Če imate doma hišne ljubljenčke ali otroke, ki radi čez dan zaidejo na vašo posteljo, bo pregrinjalo zaščitilo vašo posteljnino pred nabiranjem dlake in umazanijo, ki bi jo sicer prenesli na posteljnino. 

Namen pregrinjala je tudi zaščita vzglavnikov, posteljnine in vzmetnice. Ščiti ju pred nalaganjem alergenov kot so prah, pršice ali bakterije v notranjost vzmetnic, kjer so optimalni pogoji za njihovo razmnoževanje. Ravno tako bo vašo posteljnino zaščitila pred sončnimi žarki, ki uničujejo določene materiale.

 

Kako izbrati pravo posteljno pregrinjalo?

Velikost pregrinjala določajo mere vzmetnice. Merjenje začnemo na vzmetnici najprej iz leve proti desni, nato od vrha do dna, kjer so noge, določite tudi višino od vrha vzmetnice do tal in to višino pomnožite z dva da boste dobili mero, ki jo morate prišteti prvima dvema dolžinama.

Možnost izbire ne zajema le materiala in barv ampak tudi dizajn pregrinjala. Spalnico boste okrasili tudi s primerno obliko in velikostjo prevleke. Izbirate lahko med obojestranskimi pri katerih je mogoča uporaba na obeh straneh, med tistimi z našitimi elementi raznimi obeski ali zmečkanimi predeli, obstajajo tudi drugačne oblike šivov, ki poudarijo vzorec, trenutno je med popularnimi ročno pleteni vzorec.

Pri pravilni namestitvi pregrinjala slednjega obrnite tako, da bo vzorec gledal navzdol. Ko ga boste pri vzglavnikih zavihali, bo pas vzorca lepo popestril izgled sobe. 

Ali ste se kdaj vprašali čemu služijo gosto razporejeni šivi? Z večjo gostoto se namreč dosega večjo stabilnost polnila, ki se nahaj med dvema plastem blaga. Tako ostane na mestu tudi pri pranju, pregrinjalo pa se ne guba, ko ga razgrnete. Posteljo zato hitro postiljate in naredite na videz urejeno.

 

Ključno pri izbiri pregrinjala, je polnilo. Da boste izbrali ustreznega morate poznati klimo prostora v katerem boste spali in upoštevati tudi letni čas, ko bo pregrinjalo v uporabi. Za vmesno plast se uporabljajo tako naravni kot umetni materiali. Naravna volna je lahko kamelja, kozja (kašmir) ali ovčja (avstralski merino). Poglavitna lastnost je dolga življenjska doba, odpornost na obrabo, lahkotnost in zračnost. Pazljivi pa morate biti pred morebitno alergijsko reakcijo. Naslednja možna izbira je svila, ki je najbolj primerna za tople poletne noči. Je primerna za alergike, njena slabost pa je da spada med dražje. Naravna rastlinska vlakna kot so bombaž, lan ali bambus so cenovno ugodnejša, enostavna za vzdrževanje, primerna za katerikoli letni čas in alergike sploh bambus, ki ima antiseptične lastnosti zaradi česar se ne razvijejo pršice ali bakterije. Nazadnje so tu še sintetični materiali; poliesterska vlakna, sintetična ozimnica, ki so izredno lahki in cenovno dostopnejši. 

Če spadate med bolj nerodne osebe upoštevajte tudi, da postelja, ki je v celoti prekrita z debelejšim blagom nima ostrih robov, ki so velikokrat točke kamor se nerodno udarimo. Za to bodo hvaležni tudi otroci, ki se jim kakšna podobna nesreča zgodi tudi večkrat dnevno. 

 

Za tiste, ki ste v zgornjih vrsticah spoznali, da vam bo zaščitno pregrinjalo prišlo prav, si na spletni strani minu.si izberite in naročite svojega, ki vam bo popestril vašo spalnico.