How can we help?

Obtežena odeja zmanjšuje nespečnost

Vsak se med spanjem rad zavije v udobno, mehko odejo, ki ga umirja in razvaja. Prijetne občutke, ki se takrat porajajo pa je mogoče še okrepiti z uporabo obtežene odeje. Kako vam bo ta unikatna odeja pomagala pri krepitvi vašega zdravja in počutja si preberite v nadaljevanju.

 

Kaj je obtežena odeja?

Kot vam že samo ime pove, gre za pogrinjalo, ki mu je dodana določena teža. Največkrat se za to uporabljajo steklene kroglice, ki se razlikujejo v količini, saj morajo ustrezati vsakemu posamezniku glede na njegovo težo. Sestavljene so iz več manjših žepkov v katerih se nahaja omenjeno polnilo, ki deluje kot utež. Žepki so na robu zašiti skupaj, da tvorijo odejo. S tem se omogoči enakomerna razporeditev teže in prepreči, da bi kroglice uhajale ali se nabrale na eni strani.

 

Zakaj uporabljati obteženo odejo?

Glavni namen obtežene odeje je doseči mirnejši, kakovostnejši spanec. Priporoča se osebam, ki slabo spijo, se ne zbujajo spočite ali pa se težje sprostijo, ko ležejo k počitku. Pomaga vam tudi hitreje zaspati in dosegati globlji spanec, kar vpliva na boljše kognitivne funkcije nasledji dan. Dokazano je, da slabši spanec posledično pomeni, da bo naslenji dan oseba bolj razdražljiva, anksiozna ali celo paranoična.

Ne le to, raziskave so potrdile, da so tovrstne odeje koristne za osebe z anksioznimi motnjami, tiste, ki trpijo zaradi nespečnosti, osebe z avtizmom ali posameznike z ADHD-jem. Ravno za osebe, ki trpijo zaradi raznih duševnih motenj je bila odeja prvotno ustvarjena. Sploh za tiste, ki imajo zaradi anksioznih motenj težave s spanjem, saj se njihove misli zvečer nikakor ne morejo umiriti. 

Produkt radi uporabljajo tudi posamezniki s sindromom nemirnih nog. Olajšala naj bi celo bolečine česar bodo vsak mesec vesele ženske, ko nastopijo menstrualne težave.

Uporabljajo jo tudi čez dan in sicer pri terapiji s senzorno integracijo, kjer pacientom pomaga obvladati lastna čustva in vedenja. Njena uporaba bi bila smiselna tudi med stresnim delavnikom. Medtem ko sedite na stolu in delate, se zavijte v odejo in videli boste kakšen učinek ima na vašo storilnost.

 

Kako deluje?

Obtežena odeja ima terapevtski učinek zaradi simulacije z globokim pritiskom, ki se občuti kot tesen objem. S tem se umirja vaš živčni sistem, kar se pozna pri zmanjševanju občutenja bolečine, anksioznosti in izboljšanju razpoloženja. Sproža namreč izločanje serotonina in melatonina, ki delujeta pomirjujoče in znižujeta nivo kortizola, kateri je stresni hormon. Pri stresu vaše srce začne hitreje biti. Če srčni utrip znižate posledično občutite umirjanje. Pritisk vas pomiri, ker aktivira parasimpatični živčni sistem, ki znižuje utrip srca. Tako terapevtski pritisk deluje pomirjujoče. V vas se začnejo prebujati občutja varnosti, umirjenosti in udobja. Poleg tega zmanjšuje tudi gibanje med spanjem kar pripomore k zmanjšanju nemira. 

 

Katera obtežena odeja je primerna zame?

Za izbiro prave teže obtežene odeje, morate od svoje teže vzeti 5 - 10% in številka, ki jo dobite je meja za obtežitev. Da boste izvedeli ali vam njena teža ustreza jo boste morali preizkusiti. Nikakor odeja ne sme biti pretežka, ker bo to omejevalo vaše gibanje, kar bo vodilo v obučetk neudobja in prekomernega potenja. Ko boste izbirali velikost ni potrebe po tem, da bi bila enakih dimenzij kot vaše ležišče. Dovolj bo, če bo enakih dimenzij kot vaše telo, da se boste celi pokrili z njo. Odločiti se boste morali ali bosta s partnerjem imeli ločeni odeji ali eno skupno, ki jo je mogoče kupiti.

Bodite pa pozorni, saj ni primerna za otroke mlajše od 2eh let, ker obstaja možnost zadušitve. Pazljivi bodite tudi tisti z astmo, klavstrofobijo ali spalno apnejo. 

Na trgu se dobijo različna unikatna polnila, ki ne vsebujejo bombaža ali puha kot večina odej, ampak kroglice iz stekla ali polifila. Njihova teža je enakomerno razporejena po celotni površini in daje občutek objema po celotnem telesu, kar vas pomiri in zmanjšuje stres.

Plastične poli kroglice iz polipropilena, so polnilo tudi za plišaste igračke, ki so postavljene pokončno. Polipropilenske kroglice so fleksibilne zato se ustrezno prilagodijo obliki telesa. So nestrupene in varne za pranje. Načeloma so neslišne pri premikanju razen, če jih prislonite direktno na uho. 

Mikrosteklene kroglice so v primerjavi s poli kroglicami popolnoma gladke. So okolju prijazne in niso alergene. Ravno tako se lahko perejo v pralnem stroju in sušijo v sušilcu. Predvsem se priporoča osebam, ki so senzorno, sploh slušno zelo občutljive.

Jeklene kroglice so večje zato je potrebna manjša količina, da se doseže želena teža. Zaradi velikosti je tudi manjša verjetnost da uidejo skozi šive. So neuničljive in preprečujejo nabiranje umazanije, zato so antialergene. So pralne v stroju. Njihov minus je zvok, ki bo zmotil tiste, ki so avditorno občutljivi. 

Polnila iz sušene hrane kot so riževa zrna, koruza, fižol in podobno so cenovno ugodna in lahko dobavljiva. Minus je to, da hrana ni dolgotrajno polnilo kar boste spoznali, ko boste odejo večkrat oprali. V njej se lahko razvijejo plesen, insekti ali pa celo zgnije.

Na voljo je celo polnilo iz majhnih gladkih kamenčkov, ki pa ne zna biti preveč udobno. Najbolje je, da izberete odejo, kjer je prisotno eno od prvih dveh polnil. Ostala vam lahko pridejo prav, če boste želeli sami narediti svojo odejo, da vidite kako deluje na vaš spanec. 

Obstajajo tudi obojestranske odeje pri katerih izbirate med hladno in toplo stranjo. Načeloma se jih pere v pralnem stroju in suši v sušilcu. Dobro je izbrati odejo, ki ima snemljivo prevleko, ki jo boste lažje prali. Priporočljivo je tudi, da so plasti tanke, da vam pod odejo ne bo vroče. Razen če želite toplejšo odejo tudi za zimske noči, potem izberite temu primerne materiale. 

 

Obtežena odeja postaja vedno bolj popularen kos, ki ne sme manjkati v vašem domu. Primerna je tudi za darilo, ki se ga bo zagotovo vsak razveselil sploh starostniki, ki imajo težave s spanjem ali so velikokrat osamljeni in bi jim že samo občutek objema olajšal marsikatero občutje. Pomislite na dojenčke pri katerih je razvidno kakšen vpliv ima dotik, ki otroka takoj pomiri. Takrat je stimuliran oksitocin, ki sproža občutja navezanosti in bližine ter s tem globoke umiritve. Sedaj pa si predstavljajte, da ta občutek traja celo noč in vam omogoči, da tudi vi počivate kot pravi pregovor ˝kot dojenček˝.