How can we help?

BOXSPRING postelja - kraljica udobnosti

Že od samega začetka civilizacije so ljudje ločevali in posebej opremljali svoj prostor za spanje. Seveda so se materiali, ki so jih skozi zgodovino uporabljali spreminjali. Na to je vplivala dostopnost posameznih sestavin in stopnja človekove ustvarjalnosti. Slednja se je izkazala pri kombiniranju ene udobnejših postelj imenovane boxspring postelja. Glede izvora boxspring postelj ni enotnega mnenja. Njihova izdelava bi se lahko začela v ZDA ali Skandinavskih državah. Dejstvo pa je, da so v zadnjih nekaj letih postale popularne tudi v Vzhodni Evropi in si pot utrle do luksuznih hotelov, pa vse do ladij. Pred tem je bil v 20. stol. po večini Evrope v uporabi lesen okvir znotraj katerega so bile postavljene vzmeti, ki so jih skupaj držale žice in so bile prednik sodobnih boxspring postelj. Pa si poglejmo kako so jih proizvajalci nadgradili, da bi zadostili potrebam sodobnega človeka.

 

Sestava boxspring postelje

Čeprav po izgledu spominjajo na oblazinjene klasične postelje, ki so bile v uporabi v 70 – ih in 80 – ih letih prejšnjega stoletja se morate zavedati, da se v njihovi notranjosti skriva veliko več kot to. Gre za poseben sistem razvit z namenom, da uporabniku ponudi največji občutek udobja. Klasično letveno dno je nadomestilo ogrodje iz lesa ali železa, ki vsebuje oblazinjeno vzmeteno podporno jedro, ki nudi oporo in razbremenjuje telo. Vzmeti pripomorejo k absorpciji teže vašega telesa, to pa k ohranjanju čvrstosti postelje in mehkejšem občutku pri ležanju na trdnejših vzmetnicah. 

Nad ogrodjem je nameščeno ležišče, ki ga uporabnik sam izbere in posteljni nadvložek, za še večji občutek mehkobe. Nadvložek se na vrh ležišča pritrdi v sredinskem delu, kar omogoči možnost dviga ob robovih in tako lažjega postiljanja. Vse skupaj deluje veliko bolj estetsko, urejeno in minimalistično. Prednost takšnega pritrjevanja pa je tudi to, da se s tem izognemu dvigovanju težkih vzmetnic, saj veliko lažji nadvložek le zavihamo navzgor.

Prednosti boxspring ležišč

Oblazinjena ali boxspring postelja je ležišče nadstandardne višine. Sega lahko vse od 50 cm pa do približno 70 cm od tal. Olajšala vam bo spuščanje na posteljo in vstajanje iz nje. Sploh starejšim ljudem in tistim, kateri trpite zaradi težav s hrbtenico, križem ali koleni ter višjim osebam, ki jim je navadno vse prenizko. Ker obstajajo različne višine vzmetnic proizvajalci izdelujejo tudi boxspring okvirje različnih višin zato, da v paru dosegata standardne višine. Za višja ležišča velja standard okoli 20 cm višine, za nižja pa vse do 13 cm. Zaradi variacij v višinah vzmetnic in spodnjega ogrodja je potrebno prilagajati togost vzmeti zato se navadno prodajajo v paru.

Z kar dvojnim vzmetenjem zagotavlja najvišjo stopnjo podpore in hkrati pritiska na točke, kjer telo to potrebuje. Na izbiro so različni materiali in višine. Zaradi praznega prostora med vzmetmi je zagotovljeno dobro zračenje. Tako se sproti suši vlaga, ki nastaja ponoči zaradi znojenja med spanjem. Gre za čistejša ležišča tudi zato, ker zaradi njihove višine hišni ljubljenči težje dostopajo na vrh ležišča, enako velja za razne insekte. Če izberete kvalitetno boxspring dno, ga boste lahko uporabljali celo življenje, ker vam bo zaradi uporabljenih materialov doživljenjsko nudil potrebno podporo, tako kot na dan dostave. Način izdelave vzmetenega dna poskrbi za boljšo absorpcijo udarcev in zmanjšuje obrabo vzmetnice. Ustvariti pomaga ravno in čvrsto dno na katerega položimo vzmetnico. Med najnovejšimi trendi najdemo celo zložljive boxspring postelje kar pripomore k lažjemu pošiljanju.  

 

Alternativa

Namesto vzmeti so v večini razširjene predhodno ukrivljene lesene letvice, ki se zaključijo v lesen okvir preko prilagodljivega gumijastega spoja. Tako letveno dno nudi vzmetenje, zračnost in omogoča dviganje predela za noge ali trup. Letveno dno ima druge prednosti. Ima različne načine podpore, dobro cirkulacijo zraka,  številne možnosti shranjevanja. Idealno je za vzmetnice iz pene, ker jim nudi potrebno kroženje zraka. Previdno morate izbrati le širino letvic in razmak med njimi, ki bo omogočil potrebno podporo. Slabše je to, da so te postelje nižje, ker so letvena dna v enem kosu jih je težje premikati. Če pod vzmetnico namestite zanjo neustrezen okvir tvegate, da jo boste uničili, saj se pojavijo plesen in težave pri uravnavanju vaše telesne temperature. 

V kolikor ne uporabite nič od tega lahko vzmetnico položite kar na tla. Seveda bo to vplivalo na življenjsko dobo vzmetnice in kvaliteto vašega spanca. Lahko celo sami naredite podlago ali pa imate vzmetnico v zraku. Obstajajo še posteljna dna, ki so prilagodljiva. To pomeni, da jih lahko dvignete ali upognete, kar se pozna na visoki ceni. Takšne vrste podlaga zahteva vzmetnico iz pene. 

Vrsta materiala za oblazinjenje

S prevlekami različnih materialov želimo zaščititi pohištvo oziroma ogrodje postelje. Uporabljeni materiali poskrbijo tudi za večje udobje npr. oblazinjen del nad glavo nam pride prav ko želimo sedeti pokonci in se nanj naslonimo.

Najbolj razširjena materiala za oblazinjenje sta umetno usnje ali blago. Pri umetnem usnju se uporabita dve sestavini in sicer tekstil ter dodatek določene vrste plastike. Gre za zelo obstojen material, ki ga je lahko čistiti in je primernejši za osebe z alergijami, saj se prah zaradi odsotnosti vlaken v njem ne more kopičiti.

Glavna prednost blaga je občutek toplote ob dotiku in večja izbira barv. Zavedati pa se morate, da  je čiščenje zahtevnejše v primerjavi z usnjem. 

Izbira boxspring postelje po korakih

Glavna usmeritev pri izbiranju posameznih delov boxspring postelje je doseganje največjega udobja glede na naše potrebe. Drugi vidik pa je zagotovo vaš osebni slog in umestitev v spalnico, da bo končni izgled popoln.

Ker je ključno, da se postelja najbolje prilega vašemu telesu najprej izberete model ležišča. Med  obstoječimi ležišči naredite primerjavo in izbrane modele v živo pred nakupom tudi preizkusite.

Sledi izbira izgleda in oblike vzglavne stranice, ki je najbolj viden del. Najširše lahko dosežejo 220 cm. Sedaj določite ustrezno višino, nekje od 56 cm pa do 72 cm odvisno od proizvajalca in posameznih modelov. V tem koraku izberete tudi vzmetnico. Seveda določite še željeno barvno kombinacijo, ki bo skladna s preostalim pohištvom v vašem spalnem prostoru. 

 

Postavitev postelje po feng šuju

Že sama umestitev spalnice v pravi del stanovanja je pomemben element dobrega počutja in zdravja. Po teoriji feng šuja se posteljo postavi čim dlje od vrat in oken v kolikor vam prostor seveda to dopušča. Tako se boste lažje sprostili in ne boste neprestano na preži ali bo kdo vstopil skozi vrata ali okno. Ležišče obrnete v tisto smer, da vaše noge ne kažejo direktno proti vratom, ker je to tako imenovani položaj krste (z nogami naprej odnesejo mrtvece skozi vrata). Če nimate te opcije na dno postelje (pri nogah) postavite pregrado; lahko je v obliki prečke ali manjšega regala. Pozorni ste tudi, da je postelja postavljena pravokotno na steno, nekoliko proč od stene, da niste utesnjeni, stena pa stoji nasproti vrat ali diagonalno na vrata. Omogočen je še direkten pogled na vrata, če to ni možno si namestite ogledalo v tak položaj, da vidite vrata. 

Z vsemi nasveti boste lahko poskrbeli za razkošen in uravnovešen kotiček, ki bo namenjen vašemu kraljevskemu spancu.