How can we help?

Odeja in rjuhe - vzdrževanje kvalitete

Kako očistiti odejo?

Navadno se jo enkrat na sezono opere v pralnem stroju, pri čemer sledimo navodilom proizvajalca. Najbolje je, da pri tem uporabite prašek za občutljivo perilo in program za občutljivo perilo z nizkim številom vrtljajev ter dodatno izpiranje. Pozorni ste, da odejo enakomerno razporedite po notranjosti stroja, da se bo celotna površina odeje dobro oprala. Zložite jo lahko v mrežasto vrečko, ki pomaga ohraniti njeno strukturo. Skozi celoten cikel pranja pustite odeje iz sintetičnega materiala (poliester, najlon) ali bombaža, kateri je že predhodno skrčen med proizvodnjo. Pri občutljivem in naravnem materialu kot je volna ali puh, lahko odejo vzamete iz stroja že po 3 do 5 minutah pranja. Dlje kot namreč ostane notri, večja je možnost, da bo prišlo do raztezanja odeje, sploh med ciklom ožemanja. Mehčalec morate uporabljati previdno, saj lahko pri velikih odejah nekateri predeli vpijejo več mehčalca in na tem mestu nastane madež.
Za odeje iz flisa na pralnem stroju nastavite program z mrzlo vodo za občutljivo perilo. Med ciklom izpiranja dodate mehčalec. Sušite na zraku, ne v sušilcu. Volneno odejo lahko perete doma, če ni primerna izključno za kemično čiščenje. V boben stroja daste najprej malo blagega detergenta, gor pa odejo. Izberete program za občutljivo perilo z mrzlo vodo. Po eni minuti ožemanja ustavite stroj zato, da se odeja nebi skrčila. Posušite jo na stojalu, ne sušilcu, ki bi jo lahko skrčil. Kvačkano odejo najbolj varno operete na roke. Če se odločite za pralni stroj, jo dajte v mrežo za oblačila, ki jo bo zaščitila. Po koncu pranja jo raztegnete in posušite zunaj. Najbolje je, da jo obesite čez ograjo in ne na vrv za obešanje perila.


 

Če pranje v pralnem stroju ni mogoče, morate odejo oprati na roke. To storite tako, da v večjo posodo ali kad dodate mrzlo vodo in blagi tekoči detergent za pranje perila, ki ju dobro zmešate. Delček za delčkom potapljate odejo v vodo in jo gnetete. Na koncu iztisnete ven vodo, vendar ne ožemate, zato da ne uničite sestave. Sledi izpiranje v nekaj čistih vodah. Osušite jo tako, da jo daste med dve brisači, ki ju stisnete skupaj. Čisto na koncu pa še obesite na zrak in s tem posušite še zadnjo vlago.

Za sušenje v stroju, navadno nastavimo nizko temperaturo, zato da odeje ne skrčite. Pri sintetičnem materialu lahko celo povzročite ožganine. Sušenje, ki ne uporablja toplote je primerno za volno ali puh in traja veliko dlje. Cikel ponavljate dokler odeja ni suha. 
Iz sušilnega stroja je odejo dobro vzeti ven, preden je čisto suha, da ravno tako preprečite njeno krčenje. Dokončanje sušenja na zraku pomaga tudi za to, da se odeja ne naelektri. Pred tem jo poravnate in raztegnete zato, da se bo enakomerno posušila. Med sušenjem jo večkrat obrnete. 
Sušenje lahko pospešite na naslednji način. Med dve brisači vstavite odejo in vse skupaj zavijete kot palačinko. Brisače pri tem vpijejo odvečno vlago. Odejo lahko tudi raztegnete na čisti ravni podlagi in jo večkrat obrnete. Spodaj položite čiste brisače. Če ob tem nastanejo gube jih po koncu sušenja polikate na nizki temperaturi.

Kako očistiti rjuhe?

Novim rjuham lahko mehkobo vrnete tako, da za prvo pranje uporabite sodo bikarbono in beli kis. S tem postopkom se kemikalije, ki so jih vanje nanesli med proizvodnjo ne ohranijo na rjuhi, zato ni več tako groba. Torej, rjuhe operete z eno skodelico sode bikarbone, ciklu izpiranja pa dodate skodelico belega kisa. Sveže mehke rjuhe so tako pripravljene na prvo spanje.

Skladno z materialom rjuhe na pralnem stroju uporabite ustrezen program. Perete jih enkrat tedensko, pri tem pa se izogibate pranju večjega števila rjuh hkrati, ker na ta način ne bodo temeljito očiščene, pa tudi motor stroja bo preobremenjen. Skupaj perete le rjuhe in prevleke za vzglavnike. Ločite jih tudi od brisač, ker bodo rjuhe v nasprotnem primeru polne majhnih okroglih muck ali kosmov. Trenje brisač ravno tako postopoma obrabi rjuhe. Kot velja za vsa oblačila tudi pri rjuhah pazite, da jih ne perete z oblačili drugih barv. Skromni bodite tudi s količino pralnega praška in pranjem z vročo vodo, saj ta ravno tako obrablja rjuhe. Za program z vročo vodo se raje odločite, ko so rjuhe zelo umazane ali, ko ste preboleli kakšno obolenje, zato da uničite vse viruse in klice. Z dodajanjem belega kisa med ciklom izpiranja boste pripomogli k spiranju sledi praška na rjuhah. V kolikor pa ciklu pranja namesto belila dodate za četrtino skodelice limoninega soka boste rjuhe posvetlili.

Rjuhe iz satena ali svile potrebujejo posebno nego s praškom primernim za svilo. Na pralnem stroju izberite nežen cikel z mrzlo vodo, za saten pa program do 40°C. Satenu lahko v zadnjem ciklu dodate mehčalec, belila pa raje ne uporabljajte. V boben jih ne polagajte skupaj z drugimi trdimi materiali. Sušite jih zunaj, če ne gre drugače v sušilcu s programom brez toplote. Podobno negujete tudi platnene rjuhe. Torej s čim manj praška in z mrzlo vodo.

Madeže očistite takoj ko nastanejo. Obrišite jih s krpo namočeno v mrzlo vodo (tudi madeže krvi). V kolikor voda ne pomaga, na umazanijo nanesite malo šampona in madež zdrgnite s ščetko. Zasušeno umazanijo najprej namakajte do 8 ur, ker jo boste tako lažje očistili. V primeru majhnega madeža bo učinkovito nadaljnje pol urno namakanje v belem kisu preden daste rjuho v pranje. Za odstranitev neprijetnega vonja mehčalcu dodajte za četrtino skodelice kisa. Enako morate pred pranjem za pol ure namakati tudi mastne madeže, vendar tokrat v pralni stroj dodajte 3 brizge detergenta za pranje posode, za četrtino skodelice boraksa in tretjino skodelice belega kisa.

Sledi sušenje. Bele rjuhe lahko obesite na sonce, barvne pa v senco. Ko pa uporabite sušilec (najbolje pri nizki ali srednji temperaturi), zraven dodajte še teniški žogici, ki ste ju pred tem dali v nogavico. S tem lažje enakomerno posušite rjuhe. V sušilec lahko dodate tudi čisto krpo, na katero ste pošpricali mešanico vode z nekaj kapljicami sivke. Slednja deluje antibakterijsko, učinkuje v boju proti moljem, pripomore pa tudi k boljšemu spancu. Likanju in gubam se izognete, če rjuhe vzamete iz sušilca takoj, ko je sušenje zaključeno in jih raztegnete na posteljo. Komplet, ki sodi skupaj lahko pospravite v prevleko od vzglavnika, da imate lepše urejene police v omari.