How can we help?

Urejena spalnica za boljši spanec

Vsekakor se v spalnici vse začne s kvalitetno, veliko posteljo. Velikost je odvisna od dimenzij sobe. Že pri izbiri slednje se morate odločiti v katerem slogu boste opremljali. Ali bo to moderen, skandinavski, rustikalni ali kakšen drug stil. Nadaljujete lahko z načrtovanjem postavitve želenega pohištva in predmetov. Pri tem lahko upoštevate ideje feng šuja, ki so se večkrat izkazale za uporabne. Omenjena ideologija predvideva, da principi feng šuja v dom prinašajo harmonijo v odnosih, zdravju pa tudi materialni blaginji.

IZBIRA POHIŠTVA IN POSTAVITEV
Začnimo torej na začetku. Pravo posteljo in pravo posteljnino ste do sedaj že izbrali, zdaj jo morate le pravilno umestiti v prostor. Dobro je, da je med vsemi prostori najdlje oddaljena od vhodnih vrat saj je na vhodu največ energije, ki se mora do vrat spalnice umiriti. Spalnica ne sme biti ne prevelika ne premajhna. Majhen prostor začne delovati utesnjeno, velikega pa ne boste mogli obvladati in vam bo jemal energijo. Sevanje oddajajo TV sprejemniki, računalniki in druge naprave, ki jih iz sobe raje odstranite saj so za vaše zdravje škodljivi.

Feng shui trdi, da je posteljo dobro postaviti ob steno, nikakor ne med okna in vrata, saj vam bo v tem primeru odtekalo veliko energije. Obrnite jo tako, da boste gledali proti vratom, ker bo tako vaša podzavest med spanjem bolj mirna, ker bo imela nadzor nad tem, če kdo pride skozi vrata. Vaš pogled naj ne bo usmerjen proti oknu. Postelja bi naj bila postavljena tako, da bi imela partnerja enakovreden pristop do postelje. Oba naj imata enake nočne omarice in svetilke. To morajo upoštevati tudi samski saj bodo s tem svojemu bodočemu partnerju dali vedeti, da ga boste imeli radi enako kot samega sebe. Svetuje se uporaba ene velike vzmetnice (črta na sredini naj bi ločevala partnerja), vsekakor pa uporaba ločenih, če je razlika v teži partnerjev prevelika. V tem primeru uporabite enotno rjuho za obe vzmetnici, da se črta vmes zakrije.

Pri pozicijah pohištva, ki naj ima čim manj ostrih robov, vmes puščajte dovolj prostora za prehod. Dobro je, da nad posteljo ne pritrdite polic ali nimate tramov, ki slabo vplivajo na občutek varnosti. Velja tudi, da se izogibajte uporabi ogledal, ki motijo vaš spanec. Če ga že imate ga prekrijte ali ga namestite na notranjo stran omare.
Tudi rože so slaba popotnica za opremljanje sobe, saj naj bi v odnos vnašale nesoglasja, pri samskih pa uničevale energijo sreče v ljubezni. Skratka katerikoli predmet umestite v sobo, naj spodbuja energijo ljubezni in miru. Najbolje je, da je predmetov čim manj zato, da ne ovirajo pretoka energije. Odvečne predmete pod posteljo ali nad omarami obvezno odstranjujte.

DEKORACIJA
Ker mora spalnica služiti samo enemu namenu; nabiranju energijeje dobro, da jo opremite minimalistično, saj vsak nepotreben predmet v prostoru pomeni navlako in s tem odžiranje energije. Čeprav takoj ne pomislite, večino časa preživite v spalnici. Glede na to bi lahko rekli, da je najpomembnejši prostor v domu.

Pri izbiri dekoracije lahko uporabite: preproge, zavese, blazine, okrasne odejice, posebne luči, stenske police, umetnine, sveče, cvetje, knjige, skrinjo, obešalnike, fotelje, tabureje, ogledalo kar vam je pač blizu. Važno je, da ni vsega preveč in se raje odločite za en kos, ki bo izstopal. Posebno toplo vzdušje bodo pričarale sveče, ki čistijo energijo.

Umetniška dela izbirajte previdno, ker je pomembno da so pomirjujoča. Ne izbirajte slik obrazov, ki bodo dajale nenehen občutek, da vas nekdo opazuje in se ne boste mogli zares sprostiti. Tudi slike z močnimi vodnimi motivi ali kakšne grozljive oziroma melanholične podobe ne spadajo v sobo, ker uničujejo sproščeno vzdušje. Če imate v sobi knjige naj bo njihova tematika lahkotna. Vanjo ne vnašajte slik ali predmetov vaših otrok, saj more biti to samo vaš prostor kjer niste starš.

DOŽIVLJANJE  PROSTORA
Že pri prvi interakciji s prostorom slednjega doživite skozi vsa vaša čutila. Z očmi opazite barve, svetlobo, začutite prevladujoč vonj prostora, in nazadnje energijo, ki jo soba oddaja. Na nek način vas lahko kar potegne vase in popelje do postelje ali pa vas ob prvem vtisu kar odnese ven kar pomeni, da opremljanje ni obrodilo sadov in postavitev oaze umirjanja ni uspela.

Dobro je stopiti korak nazaj in se vprašati kako človek sploh doživlja svoje okolje, da boste vedeli na kaj delovati pri urejanju dekorja. Prostor torej izkusimo s čuti; vidom, sluhom, dotikom, okusom in vonjem. Tu so še subtilne poti čustev tako prijetnih kot neprijetnih, na izkušnjo vplivajo tudi spomini, domišljija in način razmišljanja ter naša pričakovanja. Tudi vsako življenjsko obdobje ob istem stilu, vzbudi različna občutja.

BARVE
Da zadostite čutilu vida, se najprej poglobite v izbiro pravih barv. Čeprav ne bodo vedno na voljo vsi kosi pohištva v želenem slogu je dobro najprej izbrati njihovo barvo. Vsekakor se izogibajte črni ali rdeči barvi. Izbirajte raje pastelne, nežne barve v krem barvi, bež, rožnati, marelični, barvi sivke, koralni, čokoladni, barve zemlje ali melancane. Rdečo ali rožnato le dodajte, ker spodbujata ljubezen in strast. Vedno iščite ravnotežje in izbirajte barve, ki vas pomirjajo in se jih ne boste naveličali. Poglejmo si kaj pomenijo najpogostejše barve.

Zlata in srebrna predstavljata bogastvo in hlad, izžarevata prestiž.
Roza deluje nežno, žensko, daje občutek igrivosti in pozitive. Svetlejši odtenki simbolizirajo nežnost in materinstvo, temnejši pa strast in samozavest. Je pomirjujoča barva in tako primerna za vse prostore.
Rdeča je energična barva, ki izžareva vitalnost, dinamiko, strast, nevarnost, celo meji na agresijo. Najbolje bo delovala v kuhinji. Tudi v otroški sobi bo spodbujala budnost zato ne pretiravajte z njeno uporabo.
Vijolična je na nek način njeno nasprotje, saj oddaja občutek inteligence, razkošja, ženskosti in nežnosti. Deluje osvežujoče in zmanjšuje agresijo, saj duševno umirja.
Oranžna prebudi ustvarjalnost, okus, aktivnost, komunikacijo in navdih. Gre za spodbudo, ki bolj ustreza dnevnemu prostoru.
Rjava je povezana z zemljo in je topla, zanesljiva, stabilna barva, ki daje občutek varnosti. Hitro lahko postane dolgočasna zato z njo ne pretiravajte.
Siva je nevtralna umirjena barva, ki simbolizira dostojanstvo in avtoriteto. Svetlo siva deluje osvežujoče in se odlično kombinira z vsemi barvami, tako kot bela. Temnejši odtenki pa lahko vzbujajo potrtost zato jih uporabite v manjši meri.
Črna je rezervirana za detajle, ki naredijo prostor elegantnejši. V večjih količinah sobo potemni in ustvari mračno vzdušje.
Modra kot že sopomenka pove pomeni globino, razmišljanje, svobodo, zaščito in čistočo. Če bodo večje površine v modri barvi lahko začne delovati hladno. Načeloma deluje sproščujoče in znižuje pritisk. Spodbuja komunikacijo v skupnih prostorih.
Zelena je barva narave, deluje potrpežljivo, srečno, varno, uravnoteženo. Osebe z nizkim pritiskom, ki zjutraj težje vstanejo bodo ob njej bolj motivirane, enako deluje marelična barva. Njeni topli odtenki poživljajo, temni pa umirjajo. Pomaga umirjati napetost in stres.
Bela je nevtralna, nedolžna, čista. Preveč bele barve daje občutek sterilnosti zato jo je dobro kombinirati z drugimi barvami. V kombinaciji z modro ali zeleno izrazimo mir, temnejša modra, zelena ali rjava pa poudarijo občutek varnosti.
Nazadnje je tu še rumena s svojo svetlostjo, ustvarjalnostjo, veseljem, igrivostjo in radovednostjo. Ni preveč primerna za stene v sobi, če pa želimo naprimer poživiti introvertiranega otroka, sobo pobarvamo v nežnih rumenih odtenkih. Dobro deluje na povečanje koncentracije.

Na vsak način morate slediti svojemu občutku in poiskati barvne kombinacije in odtenke, ki vas bodo najbolje umirili. Pomembno je le da ne podcenjujete vpliva, ki ga imajo barve na naše doživljanje. Z njimi dajemo prostoru njegove lastnosti. Lahko mu dodajamo energijo, ustvarjamo različna vzdušja, prostore vizualno večamo ali manjšamo, odpravljamo pomanjkljivosti, poudarjamo namen itd.
Večina se odloči prebarvati le steno za posteljnim vzglavjem kar poudari posteljo in nočno omarico.  Pri usklajevanju barv poleg pohištva in sten upoštevajte tudi tla in posteljnino. Spalnica naj deluje mirno in hladno, če ste po naravi yang tip (vzkipljivi, vedno s preveč energije, glasni, razumski) ter toplo in aktivno, če ste yin (imate vedno hladne noge ali roke, motita vas hrup in svetloba, ste čustveni, drugi vas lahko hitro prizadenejo).

OSVETLITEV
Prav, vam bodo prišle luči katerim regulirate moč osvetlitve. Ker se morate izogibati zaslonom in modri svetlobi boste raje prebirali knjige za katere boste potrebovali nočne lučke z močnejšo svetlobo in hkrati nežno, ki bo pričarala intimnejše vzdušje. Poskrbite tudi za popolno senčenje oken, saj je trdna tema predpogoj za trden spanec. Šele v temi vaši možgani izločajo melatonin, ki je del naravnega ritma spanja.

ZVOK
Glasba pred spanjem nekoga umirja, drugemu je moteča. Beli šum ali beli hrup je popularen zvok podoben vetru, ki piha skozi gozd, padanju dežja ali zvoku tekoče vode v reki. Gre za skupek zvokov različnih frekvenc, ki jih sicer slišimo, a noben med njimi posebej ne izstopa. Podoben je zvoku, ki smo ga poslušali v materinem trebuhu zato je primeren za vse starosti in daje občutek varnosti in udobja iz tega obdobja.

VONJ
Preko aromaterapije lahko vplivate na oblikovanje atmosfere v spalnici, saj eterična olja delujejo na vaš um, čustva sreče, pričarajo dober spanec, vas umirijo ali poskrbijo za val energije. Preden jih začnete uporabljati se prepričajte, da so olja kakovostna in jih na majhnem predelu kože tudi preizkusite, da se izognete reakciji na morebitno snov v olju. Olja se lahko uporabijo preko difuzorja, ki jih bo razpršil po zraku, dodate jih v kopel ali pa za telesno masažo. Ne uporabljajte jih neposredno na koži ali za uživanje, saj potrebujete še bazno olje v katero ga po navodilu vmešate!
Vonjave imajo direkten vpliv na vaša čustva, ker delujejo preko vohalnega živca, ki živčne signale prinese v možganska središča kot so limbični sistem in amigdala, kjer je kontrola spominov in razpoloženja. Tako nemudoma vplivajo na vaše razpoloženje in obudijo določene spomine.

Vetivert poskrbi, da se boste sprostili fizično in umsko. Uporablja se tudi proti hiperaktivnosti, tesnobi, žalosti, nespečnosti in psihični izčrpanosti, saj pomaga ohranjati vaš um oster. Krepi tudi imunost telesa in celo velja za afrodiziak. Izboljševal naj bi tudi kvaliteto dihanja med spanjem in zmanjševal smrčanje.
Sivka znižuje krvni tlak, telesno temperaturo in srčni utrip ter s tem umirja živčni sistem. Zmanjšuje anksiozne misli in pomaga pri nespečnosti.
Baldrijan ima sedativne učinke zato vpliva na kvaliteto spanca.
Muškatna kadulja med drugim deluje antidepresivno in izboljšuje spanec.
Rimska kamilica omili anksioznost in nespečnost. Odpravljala naj bi celo nočne more.
Sladki majaron umirja in pripravi telo na dober spanec.
Vanilija bo ljubitelje sladkega vonja rešila stresa in jih pomirila. Ima tudi sedativne vplive in znižuje krvi tlak. Izboljšuje tudi razpoloženje.
Eterična olja vrtnice, jasmina, muškatne kadulje in ilang ilanga delujejo kot afrodiziak, če miren spanec ni to kar iščete.

OPREMLJANJE MAJHNE SOBE
Tisti z manjšimi sobami se boste najverjetneje morali odpovedati nočnim omaricam zato, da boste naokoli postelje imeli dovolj prostora. Če ni druge opcije posteljo lahko postavite diagonalno glede na obliko sobe, da se bodo vrata lahko odpirala. Obstajajo tudi transformacijske postelje, ki se zložijo na steno, zdrsnejo v omari ali imajo na dnu veliko prostora za shranjevanje. Podstrešne postelje imajo na vrhu ležišče, spodaj pa vgrajene omare ali mize. Omare postavljate ob stene zato, da vam ostane več prostora. Poslužujte se kotnih omar in vgradnih omar po celotni višini, ki imajo dodaten prostor. Vrata naj bodo drsna, saj jih boste tako lažje odpirali.

SKRB ZA PROSTOR
Skrb za prostor zajema redno zračenje, ker bo zatohla spalnica imela slab učinek na vaše srce in ožilje. Zagotavljanje stalne temperature je ravno tako ključno za okrepčilen spanec. Optimalna temperatura naj bi bila nekje med 16 in 18°C. Za otroke in starostnike kakšno stopinjo več.

Redna higiena pod katero spada sesanje prostora in vzmetnice, brisanje prahu, pranje tekstila bodo ohranjala sobo svežo in vas varovala pred razvojem raznih bolezenskih stanj. Tekstilnih talnih oblog se raje izogibajte, ker so idealno gojišče za pršice in bakterije.

Več miru boste čutili, če bo soba urejena z minimalno količino pohištva in vedno pospravljena. Pa tudi v kolikor boste med spanjem zapirali vrata, da vam energija ne bo uhajala.

Če imate težavo z umirjanjem lahko poskusite tudi s krajšo meditacijo ali dihalnimi vajami pred spanjem. Vsekakor velja, da je za dober spanec vredno preizkusiti vse kar je mogoče, dokler ne odkrijete kaj vam pomaga, saj boste s trdnim spancem investirali v svoje zdravje.