How can we help?

Pravilno vzdrževanje vzmetnice za ohranjanje kvalitete

Tudi brez najema čistilnega servisa lahko za svojo vzmetnico enako dobro poskrbite tudi sami. Doslednost pri ohranjanju higiene in primerno negovanje glede na material vaših izdelkov se bo poznala na vašem vsakdanjem počutju, dolgoročno gledano pa tudi na vaši denarnici, ker boste izdelkom podaljševali njihovo dobo uporabnosti.

Kako očistiti vzmetnico?

Prvi korak, ko se boste lotili spomladanskega čiščenja vaše postelje je čiščenje vzmetnice. To prakticirajte vsaj 1 krat če že ne 2 krat na leto. V primeru, da ima vaša vzmetnica snemljivo pralno prevleko jo slečete in jo operete na priporočeni temperaturi (informacija o vzdrževanju se nahaja na listku, ki je všit na prevleko). Navadno se za pranje prevlek uporablja program za občutljivo perilo (brez centrifuge) s temperaturo do 60°C. Dodate lahko tudi skodelico kisa, ki bo zmehčal prevleko in odstranil neprijetne vonjave. Priporoča se sušenje na zraku saj sušilni stroji prevleko lahko skrčijo, posledično pa imate nato problem z nameščanjem na ležišče. Pri nakupu bodite pozorni ali se prevleka razdeli na zgornji in spodnji del saj vam bo to olajšalo pranje v kolilor imate manjši pralni stroj. V primeru madežev na površini prevleke uporabite sredstvo za odstranjevanje madežev ali pripravek, ki ga naredite sami (v nadaljevanju).

Redno menjavanje posteljnine najbolje takšne iz naravnih materialov je tudi pomemben higienski ukrep. Na primer, medtem ko greste na dopust slečete ležišče, da se med našo odsotnostjo prezrači.

Obračanje ležišča sploh tistega iz pene in lateksa je del rednega vzdrževanja. S tem je mišljen obrat vzmetnice v smeri dno (stran, ki je obrnjena proti tlom) – vrh (stran na kateri smo spali) in zasuk v smeri glava – noge. To je dobro narediti vsaj dvakrat letno. S tem se lahko izognete nastanku uležanin in izboklin, ki so posledica dolgotrajnega ležanja. Pozorni bodite na tip vzmetnice saj imajo nekatere letno in zimsko stran. Pazite tudi, da vzmetnice ne prepogibate, saj s tem lahko uničite njeno dno.

Sesanje je naslednji in najpomembnejši korak. Za to morate izbrati pravilen nastavek; tistega za oblazinjeno pohištvo. Sledi temeljito sesanje. Osredotočiti se morate tudi na robove, saj se tam navadno nabere največ prahu. Ne pozabite tudi na posteljni okvir in letvice posteljnega dna ki ga obrišete z vlažno krpo. Dosledno sesanje večkrat na leto (na 3 mesece), ohranja vzmetnico dalj časa svežo in preprečuje nalaganje prahu, odmrlih kožnih celic, pršic, cvetnega prahu, živalske dlake itd. Previdni pa bodite z uporabo globinskega sesalca, ki vam lahko uniči ležišče, če niste pri delu dovolj previdni. Alternativa sesanju, kjer ste lahko zraven tega še fizično aktivni, je 20 minutno tepenje vzmetnice na svežem zraku.

 

Kako očistiti madeže?

Ko opravite zgornje korake pričnete s čiščenjem morebitnih madežev. Čeprav jih je najbolje odstraniti takoj ko nastanejo, največkrat tega ne naredimo. V kolikor madež odstranite takoj, za to uporabite posodo z mlačno vodo, v katero dodate malo praška za pranje perila. Gobico namočite v vodo ter rahlo tapkajte po madežu. To počnite kar se da nežno, zato da ne uničite površine tkanine. Najhitreje lahko za madeže poskrbite z že pripravljenimi čistili za vzmetnice pri katerih pazite, da so primerni za material vaše vzmetnice.

Za bolj naravne rešitve pa so v nadaljevanju opisani postopki priprave mešanic za različne vrste madežev. Če so na vzmetnici prisotne vonjave lahko za čiščenje uporabite sodo bikarbono, ki nase veže tudi odvečno vlago. Slednjo enakomerno potresete po celotnem ležišču in jo pustite učinkovati najmanj pol ure, če je mogoče pa kar cel dan. Dodate ji lahko nekaj kapljic eteričnega olja, najboljše sivkinega ki pomirja, vendar s količino ne pretiravajte. Na koncu vzmetnico temeljito posesajte. To naredite nekajkrat letno.

Pripravite lahko tudi raztopino za čiščenje madeže. V mešanico 1 žlice sode bikarbone zmešate 4 – 5 čajnih žličk kisa in ju raztopite v 2 dcl vroče vode (lahko dodate tudi žlico pralnega praška) in mešanico zlijete v razpršilko. Tekočino nato poškropite po umazaniji in pustite učinkovati 5 sekund. Po tem času podlago nežno zdrgnete s čisto gobico in postopek ponavljate dokler ne dosežete želenega učinka. Paziti morate le, da vzmetnice preveč ne navlažite.

Za mokre ali suhe madeže hrane in pijače lahko pripravite tudi mešanico 3% vodikovega peroksida, ki ga potrebujete 30 ml in 15 ml tekočega detergenta za pomivanje posode. Dobro ju zmešajte, da nastane pena. Nato vzamete ščetko, katera ne sme biti pretrda in začnete drgniti madež od roba proti sredini. Odvečno peno in vlago, ki se ustvarita na površini odstranite s suho krpo. Organske madeže znoja in drugih telesnih tekočin čistite z mikrobiološkimi sredstvi na bazi encimov. Z namočeno krpo obrišete umazan predel in počakate vsaj pol ure, da se razgradi preden ga obrišete.

Madežev krvi se lotite s pasto, v katero zmešate 1 žlico tekočega detergenta za pranje posode, 1 žlico jedilne soli in 50 ml vodikovega peroksida. Pasto v tankem sloju nanesete na površino in počakate, da se posuši. Nato jo postrgate dol. Preostanek madeža in paste odstranite s krpo namočeno v vodikov peroksid. Z uporabo bele krpe preprečimo obarvanje vzmetnice. Na kri lahko nanesete tudi le vodikov peroksid in tapkate po površini dokler se delajo mehurčki. Ko prenehajo počakate do 10 minut, poškropite z malo mrzle vode in pivnate dokler ni suho. Svežo kri lahko pošpricate s slano vodo ali pa mešanico žlice detergenta in 2 žlic mrzle vode.

Pri odstranjevanju urina najprej popivnate tekočino s čisto, belo brisačo. Nato pripravite zmes s 3 žlicami sode bikarbone, pomešanimi s skodelico vodikovega peroksida in žlico detergenta za pranje posode. Vanjo namočite belo krpo in tapkate po madežu. Zmes lahko pustite stati en dan in nato preostanek obrišete s suho krpo ali posesate. Sam vonj lahko skušate preprečit z nanosom naravnega kisa.

Navaden amonijak brez vonja, ki se uporablja v gospodinjstvu, uporabite pri pobruhanem ležišču ali drugih trdovratnih madežih. Z njim samo popivnate predel in pazite, da ga preveč ne navlažite. Po 5 minutah ponovno popivnate, če madež ni izginil. Na koncu z mokro krpo popivnate področje in čez posujete sodo bikarbono. Ko se popolnoma posuši jo posesate. Po vsakem čiščenju morate poskrbeti, da je vzmetnica čisto suha preden jo vrnete na posteljo.

 

Uporabljate lahko tudi zaščito za ležišče, ki je sploh priporočljiva za otroške postelje zaradi pogostega nočnega mokrenja. Prepreči tudi vpijanje znoja, ličil, barv za lase itd. v ležišče.

 

Skrb za prostor v katerem spite se bo obrestovala sploh ljudem z alergijami ali astmo. V sobah se je dobro izogibati preprogam, zavesam, okrasnim blazinam, plišastim igračam. Razmisliti je smiselno tudi o okenskih mrežah namenjenih mrčesu, saj preprečijo vstop tudi cvetnemu prahu. Pozorni bodite tudi na to, da v sobi ni pretoplo (idealna temperatura za spanje je 16°C). Razvlaževalci vam lahko sproti pomagajo odstranjevati odvečno vlago, ki je ugodna za razmnoževanje škodljivih organizmov. Okoli vzmetnice poskrbite za dovolj prostora, kar bo zraku omogočilo prosto kroženje, da bo vzmetnica lahko dihala. Spalnico po potrebi redno sesajte. Pred tem lahko rahlo navlažite površine katere boste sesali, da ne vračate prahu nazaj v zrak. S temi ukrepi naredite največ kar lahko, da pripomorete k kvaliteti vaše vzmetnice.