How can we help?

Kdaj menjati vzmetnico, vzglavnik, odejo in posteljnino?

Tako kot po vsaki fizični aktivnosti zamenjamo prepotena oblačila bi morali ozavestiti, da bi v določenem času, ki ga priporočajo strokovnjaki za spanje, enako morali storiti tudi z našo posteljninovzglavnikom ter vzmetnico.

  1. Vzmetnica

Naše telo namreč tudi med spanjem izloča znoj, mrtve kožne celice, lase, slino, vaginalne in analne izločke; trdi mikrobiolog in patolog Philip Tierno. Vse to pa nato vpije posteljnina del tega tudi vzmetnica. Poleg izločkov se v njih razvijejo tudi mikroskopsko veliki organizmi kot so; spore gliv, bakterije, plesni in pršice. Te so pogosti alergeni, vplivajo pa lahko tudi na poslabšanje simptomov pri ljudeh z astmo in drugimi respiratornimi obolenji.

Tudi če za našo posteljo redno skrbimo ima vsaka stvar svoj rok trajanja pa naj bo to zaradi mehanskih okvar ali higienskih vzrokov. Kako torej vemo kdaj je čas za menjavo vzmetnice?

Kako prepoznati trenutek, ko je čas za menjavo vzmetnice?

Številni strokovnjaki za spanje, med njimi John Breese, trdijo, da je to na vsakih 7 do 10 let. Najpomembnejša stvar na katero moramo biti pozorni je ali je sčasoma prišlo do spremembe v kakovosti našega spanca. To ocenjujemo zjutraj, ko se zbudimo. V kolikor občutimo nelagodje, bolečine v vratu ali hrbtenici je to vsekakor pokazatelj, da je čas za menjavo vzmetnice saj ta očitno ne premore več lastnosti, ki nam jih je nudila ob nakupu. Tudi vsakršna obraba ali raztrganina je eden izmed pokazateljev dotrajanosti. Pozorni smo na to ali je kakšen predel povešen, ali so prisotne grudice, poseben vonj (ta lahko pomeni razvoj plesni) ali vzmetnica oddaja zvok, ki kaže na obrabo vzmeti. Tudi če čutite vsak partnerjev premik to kaže na obrabo, ker je okrnjena sposobnost zmanjšanja prenosa gibanja.

V koliko se je kvaliteta vaše vzmetnice že poslabšala, TUKAJ najdete novo. Nakup pa lahko opravite tudi na obroke. 

Na življenjsko dobo vzmetnice vpliva tudi njena sestava. Naravni materiali in materiali primerni za težjo obremenitev navadno zdržijo dlje od sintetičnih. Za lateks je značilno, da nam potrebno oporo lahko nudi 10-12 let. Enako velja za hibridne postelje z večjim številom vzmeti in plastmi iz lateksa za večje udobje. Klasične vzmeti ter vzmetnice iz pene imajo krajšo dobo, nekje 7 do 8 let.

 

Triki, ki bodo poskrbeli za daljšo življenjsko dobo vzmetnice

Obrabo lahko omilimo, če vzmetnico obračamo okoli obeh osi in s tem prerazporedimo obremenitev in preprečimo ugrezanje. Pomaga tudi izpostavljanje vzmetnice sončni svetlobi ali pol urno zračenje tako da snamemo dol posteljnino in pustimo, da se vlaga, ki je morebiti zašla v notranje plasti posuši. Sonce nam pomaga pri boju s trdovratnimi pršicami. Navsezadnje lahko za obrambo notranjosti vzmetnice uporabite tudi posteljne nadvložke, ki preprečujejo obrabo in vstop umazanije. Poskrbeti moramo tudi da otroci ne skačejo po postelji saj lahko poškodujejo vzmeti.

Vzmetnico je priporočljivo na vsakih 6 mesecev temeljito očistiti, ljudje z respiratornimi zdravstvenimi težavami morajo to storiti pogosteje.

2. Vzglavnik

Kaj pa vzglavnik na katerega pogosto pozabimo v celi gori oblek pripravljenih za pranje? Njegov namen je opora našemu vratu in s tem izboljšanje kvalitete spanja zato je pomembno ohranjanje njegove prvotne strukture ter redno čiščenje. Strokovnjaki opozarjajo, da vzglavniki sestavljeni iz poliestra po približno 6 mesecih uporabe našemu vratu ne nudijo več prvotne opore, medtem ko lahko kvalitetnejše uporabljamo do 5 let; najbolje nekje od 1 do 2 leti. Pozorni moramo biti na občutke v predelu vratu, ko se zjutraj zbudimo ter na to kako udobno nam je ponoči. V kolikor v vratu občutimo nelagodje, bolečino ali trdoto gre lahko za znak, da naš vzglavnik izgublja kvaliteto svoje strukture. 

Do vrhunske kvalitete novega vzglavnika popolnoma enostavno. Pobrskajte po naši strani in izberite popolnega za vaš način spanja. 

 Preverite kakovost obstoječega vzglavnika

 

To lahko preverimo s kratkim testom. Preizkus lahko naredimo tako, da vzglavnik prepognemo na pol. Če se le-ta ne vrne nazaj v svojo prvotno obliko je to znak, da ga moramo zavreči. Če se znajdete v tej situaciji, vas na tej povezavi čakajo popolnoma novi, kvalitetni vzglavniki za vse načine spanja. 

Medtem ko je vzglavnik prepognjen lahko nanj položimo tudi športni čevelj. Če čevelj odleti v trenutku, ko se vzglavnik vrne v prvoten položaj je ta v dobrem stanju. V kolikor ostane na mestu je to verjetno pokazatelj, da moramo po nakupih. Pozornost moramo nameniti tudi higieni saj se poleg že zgoraj naštetih organizmov in umazanije, ki se nabirajo na vzmetnicah, na vzglavnikih kopičijo še ostanki ličil. S prostim očesom je to vidno v obliki rumenih madežev, ki se pojavijo na površini. Različne vrste plesni, ki se nahajajo v notranjosti so namreč posebej problematične za ljudi z astmo ali tiste z oslabljenim imunskim sistemom (ljudje , ki so deležni kemoterapije ali bolniki po presaditvi organov). Nakup kvalitetnejšega vzglavnika se nam torej na dolgi rok obrestuje. Ravno tako je iz higienskih razlogov priporočljivo posegati po vzglavnikih s snemljivo in pralno prevleko saj imajo slednji daljšo življenjsko dobo, ker jih lahko temeljitejše operemo. Za to je dobro poskrbeti vsaj dvakrat na leto.

 3. Odeja

Medtem ko smo pri vzmetnici in vzglavniku poudarjali kako pomembno ju je sčasoma zamenjati za nove moramo glede odej in posteljnine poudariti pomen rednega in seveda materialu ustreznega čiščenja. Odeje je dobro oprati vsako sezono. Zamenjamo jih lahko po 15 do 25 letih ko izgledajo poležane ali začnejo spuščati koščke polnila.

 4. Posteljnina in rjuha

V neposrednem stiku z našo kožo je posteljnina in rjuha na katerih se najhitreje nabira umazanija. Dosledno tedensko pranje posteljnine pomeni tudi manj kopičenja umazanije in gojenja mikrobov v vzmetnicah in vzglavnikih. Vsak teden še posebej priporočajo čiščenje ljudem z alergijami na prah ali cvetni prah, tistim s prekomernim potenjem ali nalezljivimi boleznimi, osebam, ki spijo gole ali se ne tuširajo pred spanjem in tistim katerih hišni ljubljenčki spijo v njihovih posteljah. 

Nedosledno čiščenje je povezano celo z nastankom ekcema ali kontaktnim dermatitisom. Seveda velja, da slabše kot skrbimo za našo posteljnino prej jo bomo morali zamenjati zaradi preperelih elastik na obrobju ali obrabe blaga. Medtem ko kvalitetnejše blago lahko traja 20 let, cenejše verzije zdržijo tudi samo po leto ali dve.  Glede na to, da v povprečju dnevno preživimo po 8 ur v postelji to znaša približno tretjino našega življenja. Spanje je tako eden izmed pomembnih dejavnikov za kakovost našega zdravja in dobrega počutja zato je smiselno, da zanj primerno poskrbimo. Priprava prostora za spanje ter s tem izbira kakovostne posteljnine, vzglavnika in vzmetnice so eden od pogojev, ki jim moramo zadostiti, da si lahko privoščimo kvaliteten počitek za naše telo.

Nove posteljnine vas čakajo na povezavi, kjer lahko izbirate med 100% bombažom, bombaž satenom, micropercalom. ter izberete material, ki vam in vaši koži najbolj pristaja.